Muzejska čajanka: Družbena odgovornost muzejev

V sredo, 11. novembra 2015, smo v Muzeju novejše zgodovine Slovenije v okviru projektov EMEE – EuroVizija: Muzeji razstavljajo Evropo in Dostopnost do kulturne dediščine ranljivim skupinam izvedli drugo muzejsko čajanko. Tokrat smo gostili predstavnici in predstavnika osrednjih slovenskih muzejskih organizacij: predsednico slovenskega odbora Mednarodnega muzejskega sveta ICOM mag. Tanjo Roženbergar, predsednico Skupnosti muzejev Slovenije (SMS) dr. Aleksandro Berberih Slana in predsednika Slovenskega muzejskega društva (SMD) dr. Flavia Bonina.

Gostje so najprej predstavili stanovske organizacije, katerim predsedujejo. ICOM se zavzema za razvoj muzejev in muzejske stroke, slovenske muzeje in muzeologijo pa povezuje tudi z mednarodnim prostorom. SMS predstavlja in promovira muzeje in galerije ter jih povezuje z namenom reševanja poklicnih in statusnih težav, medtem ko je SMD stanovsko združenje slovenskih muzejskih delavcev, ki si prav tako prizadeva za razvoj slovenske muzejske stroke. V nadaljevanju so s stališča organizacij ovrednotili slovenske muzeje in muzealsko stroko ter opozorili na prednosti in vrzeli v delovanju slovenskih muzejev. Predstavili so nekaj dobrih primerov muzejskega delovanja in projektov, ki kažejo na to, da slovenski muzeji uresničujejo sodobne muzeološke usmeritve: dostopnost, vključevanje javnosti, odzivanje na aktualne dogodke. V zvezi s tem so spregovorili tudi o odzivanju muzejev na aktualno begunsko situacijo in s tem povezali dve značilnosti sodobnega muzeja: odgovornost in angažiranost.

Gostje so govorili tudi o pomenu in moči dediščine in muzejev v našem prostoru in opozorili na njihovo šibko moč v primerjavi z razmerami v tujini.

Vabljeni k poslušanju in ogledu!

Družbena odgovornost, 1. del od dveh:

Družbena odgovornost, 2. del od dveh:

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s