Na obisku v galeriji. Ponoči. S pametnimi telefoni.

Urška Purg

Predstavljajte si kopico navdušencev nad pametnimi telefoni in prikladnimi aplikacijami družbenih omrežij v nacionalni galeriji, kjer vas ob vstopu običajno pozdravi napis: Prosimo, izključite svoj mobilni telefon in druge sorodne prošnje. Deluje skoraj kot Wacky Races z nekoliko več prefinjenosti – živahno, glasno, zabavno, rahlo raztreseno, za razliko od risanke pa nikakor ne tekmovalno, temveč osredotočeno na iskanje tistega kosa, ki vzame sapo, najboljše fotografije in reči, ki jih prej še nikoli nismo uspeli videti.

Točno to so na torkov večer zakuhali v Narodni Galeriji, ko so jo zaprli za obiskovalce. Imeli smo izjemno priložnost sprehajanja po še ne povsem dokončanih kotičkih, skupaj s prijetnimi gostitelji, se ustavljati, fotografirati in objavljati po mili volji, četudi uradno odprtje na novo prenovljene galerije sledi šele čez en teden.

Prav lepo so poskrbeli za nas, po tem, ko smo se zbrali na piazzi pred Robbovim vodnjakom. Kar nekaj presenečenj so imeli skritih v rokavu in obenem so nas pričakali pladnji z novo torto Luizo, slaščico, poimenovano po inspiraciji – Strojevi Luizi Pesjakovi. Pozdravljam njihovo gostoljubje in pogum, da so dovolili pravzaprav zelo veliki skupini ljudi na sprehod po nedokončanih prostorih. Bilo je zanimivo in privlačno tudi zame, ki sem nekoč poznala celotno stalno postavitev na pamet – tudi če bi me zbudili ob polnoči.

Vse, kar lahko rečem, je, da upam, da bo takih dogodkov v muzejih in galerijah še več.

20160119_185527

20160119_185045

20160119_181821

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s