Pokemanija v zraku

Urška Purg

Povsod je in kot kaže, ne gre nikamor – igra Pokemon GO, ki je zgolj v nekaj dneh povsem preplavila svet. Uspela je pripronicati prav povsod, tudi v kulturne ustanove, pa če jim je to všeč ali ne. Igra ima seveda svoje pluse in minuse, med katerimi nam vsi sploh še niso poznani in se šele počasi kažejo.

Na svojem osvajalskem pohodu ni pozabila na tak ali drugačen način vključiti tudi muzejev in galerij. Nekateri od njih gostijo na novo samo-zaposlena bitja ali so celo PokeStop postaje, kjer se iskalci te lokacijske igre lahko dodatno oborožijo za lov ali celo privabijo divje Pokemone.

Z izjemo le redkih muzejev in krajev spomina, kot sta Auschwitz Memorial in Holocaust Museum Washington, je večina svetovno znanih muzejev, kot so MoMA, V&A, Museum of London in drugi, sprejela ta poseben lov za zakladom in njega igralce odprtih rok. Tudi slovenski muzeji in galerije so se nemudoma odzvali na nov trend. Po večini so igro sprejeli in po družabnih kanalih igralcem oznanili, da so tudi oni v tem ter svojo vlogo v igri. Na tak način so se poskušali pridružiti nespregledljivi maniji, vsak na svoj način.

Istočasno je na dan prišlo že kar nekaj člankov, kjer svetujejo muzejem, kako dobiti kar največ od te igre, preko investiranja vanjo, ukvarjanja z njo, pozivanja k vodenim ogledom z igro in še več. Kaj je torej najmanj, kar lahko muzeji dobijo od Pokemon GO igre? S tem, ko je muzej PokeStop postaja, nenadoma postane zanimiv za igralce širokega starostnega spektra, ki je v Sloveniji presenetljivo zgoščen na igralce globoko v svojih dvajsetih. To še sicer ne pomeni, da bodo vsi ti iskalci Pokemonov prihrumeli v muzej, se pa nedvomno ustavijo pred njim in si morebiti zapomnijo ime in lokacijo. Za slovenske razmere je to za omenjeno populacijo že veliko. Preko tega bodo mogoče geolocirali ta isti muzej v svojih miselnih zemljevidih in morda ravno to v prihodnosti pripomore k temu, da se nekega dne odločijo za obisk. Sicer je to slednje izjemno idealistično in še povsem nepreverjeno, ni pa neverjetno. Če povzamemo – s to igro muzeji nenadoma dobijo dostop do novih množic ljudi, ki se zadržujejo na njihovih dvoriščih ali pred vhodi; vse je na inventivnosti muzejev, kako bodo na to reagirali. Kako daleč naj muzeji skočijo v ta val manije, naj bi bilo uravnano z njihovim poslanstvom in vizijo.

Če se še za nekaj trenutkov vrnemo na potencialno neprimernost nekaterih PokeStop postaj – kaj lahko muzeji storijo v takih situacijah? Ali lahko vplivajo na igralce in Niantic – avtorje igre, da jih odstranijo iz tega začaranega prelivajočega se virtualno-realnega sveta? Glede na to, da je večina postaj, ki so najverjetneje nalepljene na postaje ene izmed zgodnejših Niantic-ovih iger Ingress, pravzaprav spomeniki, umetnine in kulturna dediščina na prostem, je ogromno potencialnih točk, ki so v očeh marsikoga povsem neprimerne za igro. Tako kot že zgoraj omenjeni Auschwitz. V Sloveniji bodo igralci nenadoma seznanjeni z enormno količino vseh vrst spomenikov, še posebej tistih iz druge svetovne vojne ali časa takoj po njej. Med njimi so tudi spomeniki žrtvam druge svetovne vojne, ki naj bi bili območje spoštovanja, spominjanja in miru. Sicer posamezniki ali ustanove lahko zaprosijo Niantic, da jih izvzamejo iz igre, vendar to v tem trenutnem navalu na igro pomeni le to, da se bodo prošnji posvetili, takoj ko bodo utegnili.

20160721_190418

Pokemon seekers in front of a museum. / Iskalci Pokemonov pred muzejem (foto: Monika Montanič).

Glede na to, da to še zdaleč ni zadnja iz vrste takih iger, se bodo morali muzeji in druge ustanove pripraviti nanje, da bodo v sodobnem svetu lahko živeli in šli v korak s časom. Poleg tega lahko iz lastne izkušnje povem, da je igrica tudi za popolnoma ne-igralsko bitje zasvojljiva in pritegljiva. Če mi ne verjamete, jo preizkusite sami. In še več, prav zanima me, kaj vse bo še prinesla prihodnost.

Screenshot_2016-07-21-12-17-07

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s