Muzej Sheikha Faisala: izvrstna osebna zbirka

Tina Palaić

Muzej Sheikha Faisala je eden izmed tistih katarskih muzejev, ki je nedvomno vreden ogleda. Gre za eklektično privatno zbirko, ki vsebuje toliko raznolikih predmetov, da se zagotovo najde takšen, ki očara še tako zahtevnega obiskovalca. Ogromne dvorane, iz katerih lahko smukneš v dodatne ločene sobe in odkriješ popolnoma nov svet, ponujajo neskončen vir za ustvarjalnost posameznikove domišljije. Na žalost nismo imeli možnosti videti vseh muzejskih sob, saj so bile nekatere v času našega obiska nedostopne. Po skoraj dveh urah, ko smo trije ‘raziskovalci’ zaključili z ogledom, nisem bila povsem prepričana, kako bom opisala svojo izkušnjo. Potrebovala sem nekaj časa, da sem sestavila vse koščke – in se na koncu odločila, da me ne bo preveč skrbelo, če bo tokratni zapis bolj eklektičen kot ponavadi 🙂

sheikh-faisal-3

Izjemna stavba muzeja, namensko zgrajena za prikazovanje zbirke Sheikha Faisala.

sheikh-faisal-1

Pred muzejem je majhna laguna, kjer je mogoče videti tradicionalno arabsko plovilo.

Muzej Sheikha Faisala prikazuje privatno zbirko Sheikha Faisala bin Qassim Al Thani-ja, bližnjega sorodnika katarskega Emirja (zbiratelj je del širše vladarske družine). Ko sem bila obkrožena z več kot 15.000 predmeti, med drugim z njegovimi oldtimerji, ladjami, arheološkimi predmeti, s tradicionalnimi oblekami, z orožjem ter s številnimi vrhunskimi primeri likovne in dekorativne umetnosti, sem se pričela spraševati, kdo pravzaprav je ta zbiratelj, kakšni so njegovi interesi in motivi. Za razumevanje zbirke, še posebej privatne, je zagotovo treba dobro poznati človeka, ki stoji za njo. Muzej Sheikha Faisala namreč ne prikazuje le islamske dediščine, temveč odraža tudi življenje samega zbiratelja. Še več, za nekatere predmete je verjetno le on tisti, ki pozna njihovo zgodbo, pomen in vrednost.

sheikh-faisal-2sheikh-faisal-8img_0307

Sheikh Faisal se je rodil v Dohi leta 1948. Danes je eden najbolj uglednih poslovnežev na Bližnjem vzhodu (Al-Faisal Holding). Z zbirateljstvom je pričel v 60. letih prejšnjega stoletja in svojo zbirko še vedno nadgrajuje. Zbirateljsko aktiven je torej že dobrih 50 let – gre za obdobje, v katerem je Katar doživljal pomembno družbeno in ekonomsko tranzicijo. Zbirka vključuje njegove osebne predmete, prav tako pa tudi stvari, ki jih je skozi vsa ta leta zbral na svojih številnih potovanjih v različne kraje. Muzejska stavba je bila zgrajena na njegovi kmetiji, ki je locirana 22 km iz Dohe, in leta 1998 odprta za javnost. Ker je zbirka privatna, se muzej ne umešča pod pristojnost Qatar Museums Authority, osrednje organizacije za muzeje v državi (vstopnina je zato 15 QR, kar je skoraj 4 €).

sheikh-faisal-5

V ospredju je maketa puščavskega tabora, v ozadju pa del šejkove zbirke oldtimerjev.

img_0279img_0283

Na spletni strani muzeja je mogoče prebrati, da je zbirka Sheikha Faisala razdeljena v štiri sklope: islamska umetnost, dediščina Katarja, vozila ter kovanci in denar. V resnici mnogo predmetov ni razvrščenih v navedene kategorije. Moje mnenje je, da gre zgolj za zelo široke sklope, znotraj katerih pa lahko obiskovalec najde raznorazne predmete. Večina je brez oznak, prav tako pa ni spremljevalnih tekstov (opazila sem le dva panoja s tekstom o uporabi ladij). Prav zato sem se med sprehodom po muzeju počutila, kot da brskam po nekem tujem življenju. Številne družinske fotografije, ki so obešene na stenah po vsem muzeju, so moj občutek le še okrepile.

sheikh-faisal-7

Brez zgodbe, ki bi jo povedal Sheikh Faisal, je nemogoče vedeti, zakaj je razstavil eno ob drugem zbirko islamskih rožnih vencev in staro televizijo s telefonom.

sheikh-faisal-13

Miniaturna maketa šolskega razreda.

Muzej prikazuje osebno zbirko Sheikha Faisala, ki jo lahko razumemo tudi kot njegov komentar na izjemno hiter razvoj in družbene spremembe, s katerimi se njegova država sooča v zadnjih nekaj desetletjih. Zagotovo zbirka predstavlja njegova stališča (in do določene mere tudi vidike njegovih sorodnikov), ki odražajo predvsem njegovo ogromno bogastvo, prav tako pa tudi njegove življenjske priložnosti, izkušnje, vrednote in okus. Ker sem imela občutek, da je njegova zbirka kaotična in naključna, sem sprva želela blog poimenovati drugače – Osebni kabinet čudes Sheikha Faisala. Nato sem pomislila, da ta ideja izhaja iz mojega razumevanja dediščine in muzejskih ustanov, ki temelji na Zahodnem pojmovanju, in da bi s tem poimenovanjem bila verjetno v zmoti. Namesto tega raje razmišljam, da opisane prakse zbiranja in razstavljanja izhajajo iz lokalnega kulturnega in zgodovinskega konteksta, in da jih določa predvsem specifični položaj njegove družine.

sheikh-faisal-6

Ladja, ki so jo uporabljali za transport, ribolov ali nabiranje biserov, je razstavljena v naravni velikosti. Omenjene dejavnosti so bile tradicionalni viri prihodka pred odkritjem nafte.

preproge

Navdušujoča zbirka preprog je razstavljena v prostorni dvorani.

img_0297

Sheikh Faisal hrani tudi osupljivo zbirko pohištva.

Osebna zbirka Sheikha Faisala je zagotovo vir znanja. Obiskovalci, študentje in raziskovalci – vsi lahko preživijo v muzeju ure in ure, raziskujoč eno temo za drugo. Kakorkoli, da bi zbirko zares razumeli, obiskovalcem predlagam, da se pred obiskom dogovorijo za vodstvo po muzeju.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s